Рецепти

Посни пиварки
Колачиња за посни пригоди, слави, празници и слично
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Гриз(200 Грама)
Пиво(4 Чаши)
Масло(8 Чаши)
Шеќер(1 чаша + 800 грама )
Прашок за печиво(1 )
Ореви(50 Грама)
Кокос(100 Грама)
Вода(500 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Во длабок сад се мешаат брашното, пивото, гризот, маслото, 1 чаша шеќер, печвото и од сето тоа се замесува меко тесто.
- Од тестото се прават топчиња.
- Секое топче се сука и во средината се става јатка орев, па се виткаат како кифла.
- Се печат на температура од 200 степени околу 20 минути.
- Во меѓувреме се вари шербет од 800 г шеќер и 500 мл вода и се остава да се олади.
- Кога ќе се испечат пиварките, врели се ставаат во изладениот шербет и се валкаат во кокос, а може и во мелени ореви.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во