Рецепти
Потпечен спанаќ со месо Ана Ѓорова

Вкусен начин на подготовка на спанаќот во комбинација со свинско или телешко месо и ориз

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Спанаќ(1,5 Килограм)

Свинско месо(1 Килограм)

Масло(300 Милилитри)

Ориз(50 Грама)

Вода(1,5 Литар)

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Брашно(1 Супена лажица)

Сол

Вегета

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во поголемо тенџере или во тава на рингла ставете го месото исечено на парчиња со 200 мл вода, 200 мл масло и со малку сол убаво да се издинста.
  2. Откако водата ќе испари, месото малку се пропржува колку да добие румена боја.
  3. Потоа се додава претходно исчистениот спанаќ и се пржат заедно колку спанаќот да омекне.
  4. На крајот се додаваат оризот, зачините и преостанатата вода, па се остава да се свари убаво.
  5. При крајот се прави мала запршка – брашното се запржува на малку масло и се меша, па му се додава лажица црвен пипер.
  6. Запршката се додава во садот и оставаме уште 10 минути да се вари, па целото јадење се става во рерна да се запече.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: