Рецепти
Потпечен спанаќ со месо Ана Ѓорова

Вкусен начин на подготовка на спанаќот во комбинација со свинско или телешко месо и ориз

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Спанаќ(1,5 Килограм)

Свинско месо(1 Килограм)

Масло(300 Милилитри)

Ориз(50 Грама)

Вода(1,5 Литар)

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Брашно(1 Супена лажица)

Сол

Вегета

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во поголемо тенџере или во тава на рингла ставете го месото исечено на парчиња со 200 мл вода, 200 мл масло и со малку сол убаво да се издинста.
  2. Откако водата ќе испари, месото малку се пропржува колку да добие румена боја.
  3. Потоа се додава претходно исчистениот спанаќ и се пржат заедно колку спанаќот да омекне.
  4. На крајот се додаваат оризот, зачините и преостанатата вода, па се остава да се свари убаво.
  5. При крајот се прави мала запршка – брашното се запржува на малку масло и се меша, па му се додава лажица црвен пипер.
  6. Запршката се додава во садот и оставаме уште 10 минути да се вари, па целото јадење се става во рерна да се запече.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: