Рецепти
Потпечен спанаќ со месо
Вкусен начин на подготовка на спанаќот во комбинација со свинско или телешко месо и ориз
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Спанаќ(1,5 Килограм)
Свинско месо(1 Килограм)
Масло(300 Милилитри)
Ориз(50 Грама)
Вода(1,5 Литар)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
Брашно(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во поголемо тенџере или во тава на рингла ставете го месото исечено на парчиња со 200 мл вода, 200 мл масло и со малку сол убаво да се издинста.
- Откако водата ќе испари, месото малку се пропржува колку да добие румена боја.
- Потоа се додава претходно исчистениот спанаќ и се пржат заедно колку спанаќот да омекне.
- На крајот се додаваат оризот, зачините и преостанатата вода, па се остава да се свари убаво.
- При крајот се прави мала запршка – брашното се запржува на малку масло и се меша, па му се додава лажица црвен пипер.
- Запршката се додава во садот и оставаме уште 10 минути да се вари, па целото јадење се става во рерна да се запече.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во