Рецепти
Потпечена зелка со наут
Одличен и лесен ручек со кој нема како да погрешите
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Зелка(1 Главица)
Ориз(100 Грама)
Мешано мелено месо(300 Грама)
Кромид(1 Главица)
Наут(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Во тенџере на оган загрејте го маслото и пропржете го кромидот, па откако убаво ќе омекне додајте го оризот и пржете го уште 10 минути. Мешајте го и внимавајте да не загори.
- Во тенџерето додајте ги солта, биберот, црвениот пипер и вегетата, промешајте, па додајте го меленото месо и заедно пржете ги уште 5-6 минути.
- Во тава за печење ставете го испржениот фил од тенџерето, па во него додајте ја ситно сечканата зелка заедно со зрната наут.
- Зелката и наутот измешајте ги со филот, па додајте околу 2 чаши вода.
- Теспијата ставете ја во загреана рерна на 200 степени и печете околу 1 час или додека јадењето е готово. По потреба, се додава уште малку вода.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во