Рецепти
Потпечено свинско со бешамел сос Ана Ристеска

Полски рецепт за вкусно свинско печење со бешамел сос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Свинско месо(печено 400 Грама)

Путер(1 Супена лажица)

Презла(1 Кафена лажица)

Сечкан магдонос(1 )

Рендан кашкавал(3 Кафени лажици)

Путер(2 Кафени лажици)

Брашно(2 Кафени лажици)

Млеко(2 Чаши)

Сол

Бибер(бел )

Морско оревче

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

Бешамел сос

  1. Во тенџере се става путерот да се топи.
  2. Во растопенот путер се додава брашното и се меша за да се пропржи и да не загоре.
  3. Се додава 1 дел од млекото постојано мешајќи за да не се направат грутки а потоа се додава остатокот од млекото.
  4. Се продолжува со мешање се додека сосот се згусне.
  5. Најдобро е да се сервира топол.

Потпечено свинско

  1. Готовото печење исечете го на тенки парчиња и ставете го во тава намачкана со путер и посипана со презла.
  2. Парчињата месо се поливат со бешамел сосот и се посипуват со рендано сирење.
  3. Се става во загреана рерна и се пече 15 – 20 минути.
  4. Кога површината на сосот ќе се испече се вади и се посипува со магданос.
  5. Се сервира со печен компир, салата од цвекло и се украсува со пипер и патлиџан.

 

Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: