Рецепти
Пржен сладолед Ана Ристеска

Кинески специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Сладолед(8 Топки)

Корнфлекс(450 Грама)

Цимет(150 Грама)

Шеќер(150 Грама)

Белка од јајце(3 )

Масло(8 Кафени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 15 минути

  1. Наредете ги топките сладолед во чинија и ставете ги во фрижидер 1 час за да се стврднат.
  2. Во длабок сад измешајте ги корнфлексите, шеќерот и циметот.
  3. Во друг сад изматете ги белките од јајце.
  4. Извадете ги топките сладолед и истркалајте го во садот со корнфлекси, така што да има корнфлекс од сите страни. Ставете ги топките повторно во фрижидер околу 30 минути.
  5. Извадете ги и намачкајте ги во белката од јајце и повторно истркалајте ги во корнфлексот. Ставете ги уште еднаш во фрижидер. Овој пат оставете ги 1-2 часа.
  6. Во тенџере ставете доволно масло, за да можат да се потопат топките сладолед. Загрејте го на висока температура.
  7. Извадете го сладоледот од фрижидер. Најдобро е да пржите по една топка.
  8. Ставете ја топката сладолед во жешкото масло и пржете 10-15 секунди. Вртете ја за да се испржи од сите страни.
  9. Врз секоја топка може да ставите шлаг пена, парче плод или да ја прелиете со чоколаден прелив или мед. Послужете го сладоледот топол.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: