Рецепти
Пржен сладолед
Кинески специјалитет
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Азиска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Сладолед(8 Топки)
Корнфлекс(450 Грама)
Цимет(150 Грама)
Шеќер(150 Грама)
Белка од јајце(3 )
Масло(8 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 15 минути
- Наредете ги топките сладолед во чинија и ставете ги во фрижидер 1 час за да се стврднат.
- Во длабок сад измешајте ги корнфлексите, шеќерот и циметот.
- Во друг сад изматете ги белките од јајце.
- Извадете ги топките сладолед и истркалајте го во садот со корнфлекси, така што да има корнфлекс од сите страни. Ставете ги топките повторно во фрижидер околу 30 минути.
- Извадете ги и намачкајте ги во белката од јајце и повторно истркалајте ги во корнфлексот. Ставете ги уште еднаш во фрижидер. Овој пат оставете ги 1-2 часа.
- Во тенџере ставете доволно масло, за да можат да се потопат топките сладолед. Загрејте го на висока температура.
- Извадете го сладоледот од фрижидер. Најдобро е да пржите по една топка.
- Ставете ја топката сладолед во жешкото масло и пржете 10-15 секунди. Вртете ја за да се испржи од сите страни.
- Врз секоја топка може да ставите шлаг пена, парче плод или да ја прелиете со чоколаден прелив или мед. Послужете го сладоледот топол.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во