Рецепти
Прженки (посно) Ана Ѓорова

Солени прженки што одлично одат во комбинација со разни јадења

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец(1 )

Сол(1 Кафена лажица)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Вода(500 милилитри млака )

Масло(1/2 Литар)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Квасецот се растопува со малку млака вода, брашно и шеќер и се остава да стаса.
  2. Брашното се истура во сад за месење, се додава стасаниот квасец, солта и шеќерот и со 500 мл млака вода (или помалку) се замесува тесто. Се остава да стаса.
  3. Откако тестото ќе стаса, се расукува кора и од неа се сечат форми по желба, квадратчиња, крукчиња и сл. Ако сакате да ставите фил, доколку не се посни (сирење, урда) ставете во средина, поклопете ги погачките и притиснете ги на краевите со прсти за да ги затворите.
  4. Погачките се оставаат повторно да нараснат.
  5. Откако ќе нараснат, се загрева маслото и се пржат од двете страни додека заруменат.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: