Рецепти
Прженки (посно) Ана Ѓорова

Солени прженки што одлично одат во комбинација со разни јадења

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец(1 )

Сол(1 Кафена лажица)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Вода(500 милилитри млака )

Масло(1/2 Литар)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Квасецот се растопува со малку млака вода, брашно и шеќер и се остава да стаса.
  2. Брашното се истура во сад за месење, се додава стасаниот квасец, солта и шеќерот и со 500 мл млака вода (или помалку) се замесува тесто. Се остава да стаса.
  3. Откако тестото ќе стаса, се расукува кора и од неа се сечат форми по желба, квадратчиња, крукчиња и сл. Ако сакате да ставите фил, доколку не се посни (сирење, урда) ставете во средина, поклопете ги погачките и притиснете ги на краевите со прсти за да ги затворите.
  4. Погачките се оставаат повторно да нараснат.
  5. Откако ќе нараснат, се загрева маслото и се пржат од двете страни додека заруменат.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: