Рецепти
Прженки (посно)
Солени прженки што одлично одат во комбинација со разни јадења
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Квасец(1 )
Сол(1 Кафена лажица)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Вода(500 милилитри млака )
Масло(1/2 Литар)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Квасецот се растопува со малку млака вода, брашно и шеќер и се остава да стаса.
- Брашното се истура во сад за месење, се додава стасаниот квасец, солта и шеќерот и со 500 мл млака вода (или помалку) се замесува тесто. Се остава да стаса.
- Откако тестото ќе стаса, се расукува кора и од неа се сечат форми по желба, квадратчиња, крукчиња и сл. Ако сакате да ставите фил, доколку не се посни (сирење, урда) ставете во средина, поклопете ги погачките и притиснете ги на краевите со прсти за да ги затворите.
- Погачките се оставаат повторно да нараснат.
- Откако ќе нараснат, се загрева маслото и се пржат од двете страни додека заруменат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во