Рецепти
Пудинг од круши и гриз
Вкусен и декоративен рецепт за десерт од печени круши и гриз
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млеко(500 Милилитри)
Гриз(25 Грама)
Јајце(2 поголеми )
Кафеав шеќер(1 Супена лажица)
Брашно(60 Грама)
Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)
Кардамом(1/2 Кафена лажица)
Цимет(1/2 Кафена лажица)
Круша(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- 250 милилитри млеко загрејте го во тенџере и пред да почне за врие, додајте го гризот и мешајте со жица непрекинато за да не се направат грутки. Оставете да зоврие и гответе 7-10 минути со повремено мешање за да не загори, па оставете го настрана да се олади.
- Рерната загрејте ја на 200 степени и намастете 2 кружни, огноотпорни садови за печење.
- Со миксер изматете ги јајцата и шеќерот додека добиете убава смеса. Додајте ги останатите 250 мл млеко, брашното, оладениот гриз, ванилата и зачините.
- Убаво промешајте ги состојките, а потоа од смесата ставете 3/4 во садовите за печење.
- Пудингот ставете го во загреаната рерна и печете го 10 минути. Потоа извадете го, ставете по една половина круша и вратете го да се пече уште 30 минути.
- Извадете го пудингот од рерна, оставете го да се подолади и наросете го со цимет и кафеав шеќер.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во