Рецепти
Пудинг од круши и гриз Ана Ѓорова

Вкусен и декоративен рецепт за десерт од печени круши и гриз

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млеко(500 Милилитри)

Гриз(25 Грама)

Јајце(2 поголеми )

Кафеав шеќер(1 Супена лажица)

Брашно(60 Грама)

Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)

Кардамом(1/2 Кафена лажица)

Цимет(1/2 Кафена лажица)

Круша(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. 250 милилитри млеко загрејте го во тенџере и пред да почне за врие, додајте го гризот и мешајте со жица непрекинато за да не се направат грутки. Оставете да зоврие и гответе 7-10 минути со повремено мешање за да не загори, па оставете го настрана да се олади.
  2. Рерната загрејте ја на 200 степени и намастете 2 кружни, огноотпорни садови за печење.
  3. Со миксер изматете ги јајцата и шеќерот додека добиете убава смеса. Додајте ги останатите 250 мл млеко, брашното, оладениот гриз, ванилата и зачините.
  4. Убаво промешајте ги состојките, а потоа од смесата ставете 3/4 во садовите за печење.
  5. Пудингот ставете го во загреаната рерна и печете го 10 минути. Потоа извадете го, ставете по една половина круша и вратете го да се пече уште 30 минути.
  6. Извадете го пудингот од рерна, оставете го да се подолади и наросете го со цимет и кафеав шеќер.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: