Рецепти
Ролат од мелено месо со јајца
Интересен рецепт од сицилијанската кујна
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мешано мелено месо(600 Грама)
Јајце(5 )
Леб(1 Парче)
Вегета(1 Супена лажица)
Лук(1 Чешне)
Кромид(1/2 Главица)
Буковец(1/2 Супена лажица)
Бело вино(100 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Во длабок сад се ставаат меленото месо, парче леб претходно натопено во млеко, 1 јајце, вегетата, биберот, рендано чешне лук, пола главица рендан кромид, сувото нане и буковецот.
- Сето тоа убаво се меша и се расукува на алуминиумска фолија.
- На средина од смесата се ставаат 4 претходно тврдосварени и излупени јајца и со помош на фолијата се витка во ролат.
- Ролатот се става во тава или во огноотпорен сад, се премачкува со малку сенф и му се додава бело вино.
- Се пече 1 час на температура од 200°C, покриено со капак или фолија. Се сервира со пекарски компир или пире.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во