Рецепти
Ролат од пилешки гради и сос од брокули
Полнети и печени пилешки ролати со џигер во сос од пасирани брокули
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки џигер(400 Грама)
Пилешки гради(1 )
Кромид(1 Главица)
Доматно пире(1/2 Кафена лажица)
Зелени маслинки(1 Супена лажица)
Брокула(2 Главици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа
- Откако ќе ги исчистите џигерчињата, оставете ги да се маринираат 2 часа во сад со 1 прст вино и половина исечкан кромид.
- Во меѓувреме исчистете ги пилешките гради и поделете ги на два дела. Секоја половина исечете ја на два дела по должина, истолчете ги и посолете ги.
- Извадете ги џигерчињата од маринадата и пржете ги на малку масло заедно со останатиот исечкан кромид, маслинките, доматното пире, исечканиот лук и магдонос, сол и бибер.
- Оставете ги да се оладат, а потоа ситно исечкајте ги и ставете ги врз парчињата пилешко месо. Завиткајте го месото како ролат, а потоа завиткајте го во масна хартија. Заврзете го и печете го на 190°C, полевајќи го со масло.
- Во меѓувреме сварените брокули изблендирајте ги со малку масло и сол или испасирајте ги. Сервирајте ги ролатите исечени на парчиња врз сосот од брокули.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во