Рецепти
Ролат (посно) Кристина Спасевска

Многу добар рецепт, искрено нема да зажалите!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


5 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Гриз(3 филџанчиња )

Вода(3 филџанчиња + 1 литар )

Масло(3 филџанчиња (може малку отпразнети) )

Квасец(1 (може да се скрати од него) )

Прашок за печиво(1 )

Брашно(по потреба )

Шеќер(1 Килограм)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Се меси тесто од гризот, 3 филџанчиња топла вода, маслото, квасецот, печивото и се додава брашно по потреба.
  2. Тестото се дели на два дела, во едниот дел се става какао и може малку цимет.
  3. Се сукаат кори една врз друга, се редат, се витка како ролат и се сечат парчињата. Помали парчиња подобро и повеќе на број испаѓаат (150 парчиња).
  4. Испаѓаат форми како полжави, црно бела комбинација.
  5. Се прави шербет од 1 литар вода и 1 килограм шеќер, малку кора од рендан лимон и ванила по желба, па се попаруваат полжавите. Сите не мора наеднаш да се попаруваат, стојат и ненатопени, па по потреба се попаруваат.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: