Рецепти
Ролат (посно)
Многу добар рецепт, искрено нема да зажалите!
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
5
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Гриз(3 филџанчиња )
Вода(3 филџанчиња + 1 литар )
Масло(3 филџанчиња (може малку отпразнети) )
Квасец(1 (може да се скрати од него) )
Прашок за печиво(1 )
Брашно(по потреба )
Шеќер(1 Килограм)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Се меси тесто од гризот, 3 филџанчиња топла вода, маслото, квасецот, печивото и се додава брашно по потреба.
- Тестото се дели на два дела, во едниот дел се става какао и може малку цимет.
- Се сукаат кори една врз друга, се редат, се витка како ролат и се сечат парчињата. Помали парчиња подобро и повеќе на број испаѓаат (150 парчиња).
- Испаѓаат форми како полжави, црно бела комбинација.
- Се прави шербет од 1 литар вода и 1 килограм шеќер, малку кора од рендан лимон и ванила по желба, па се попаруваат полжавите. Сите не мора наеднаш да се попаруваат, стојат и ненатопени, па по потреба се попаруваат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во