Рецепти
Ролати со ајвар
Одлична идеја и комбинација за вкусно предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(18 )
Јајце(3 )
Кисела павлака(250 Милилитри)
Мешано мелено месо(500 Грама)
Кромид(1 Главица)
Ајвар(600 Грама)
Вегета(1 Супена лажица)
Суво оригано(1/2 Супена лажица)
Газирана вода(150 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Кромидот се пржи во тава на оган да омекне, па се додава меленото месо со зачините.
- Откако месото ќе се испржи, се трга тавата и се меша ајварот.
- Шест од корите се премачкуваат со мешавина од 70 мл масло и 120 мл газирана вода и се редат една врз друга.
- На едната половина од корите се нанесува од филот и се витка ролат.
- На истиот начин се подготвуваат уште 2 ролати и се сечат на парчиња.
- Ролатите се редат во премачкана тава и се преливаат со мешавина од преостанатата газирана вода и павлаката.
- Се пече во рерна на 190 степени, 45 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во