Рецепти
Ролати со ореви и мед
Вкусни ролати со фил од ореви, суво грозје и мед како одличен десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Квасец(1 пакување во прав или 30 грама свеж квасец )
Брашно(400 Грама)
Маргарин(280 Грама)
Јајце(2 )
Жолчка од јајце(1 )
Шеќер(210 Грама)
Мелени ореви(400 Грама)
Мед(2 Супени лажици)
Суво грозје(80 Грама)
Млеко(2-3 Децилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Квасецот помешајте го со малку брашно, шеќер и млако млеко и оставете го на топло место да стаса.
- Маргаринот добро измешајте го со брашното, додајте 1 јајце, жолчка, 60 грама шеќер и стасаниот квасец и замесете тесто.
- Оставете го тестото да отстои околу половина час.
- За филот: мелените ореви прелијте ги со зовриеното млеко, додајте го медот, 150 грама шеќер, сувото грозје, ренданата кора од лимон, румот, морското оревче и циметот. Сè добро промешајте и оставете да се олади.
- Стасаното тесто повторно замесете го и поделете го на 6 дела.
- Расукајте го секој дел (околу 35х25 см), премачкајте ги со филот и свиткајте мали ролати.
- Ставете ги ролатите еден до друг во намастена тепсија и премачкајте ги со изматено јајце.
- Печете ги околу 45 минути на 190°C-200°C.
- Откако малку ќе се оладат, посипете ги со шеќер.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во