Рецепти
Ролнички со крем
Одличен десерт за со кафе после ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лиснато тесто(500 Грама)
Жолчка од јајце(1 )
Млеко(300 Милилитри)
Шеќер(6 Супени лажици)
Пудинг од ванила(2 Пакувања)
Нишесте (пченкарен скроб)(1 Супена лажица)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Слатка павлака(200 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
- Расукајте го лиснатото тесто врз набрашнета површина и исечете го на 9 ленти. Истото се прави со двете парчиња тесто (вкупно 10 ленти).
- Лентите навиткајте ги на метални валјаци. Наредете ги во плех за печење, обложен со хартија за печење, премачкајте ги со жолчка изматена со малку млеко и ставете ги во загреана рерна на 180 степени. Печете ги 20 минути.
- Одвојте ги печените ролнички, додека се млаки, од калапот и оставете да се изладат.
- За фил: зовријте 300 мл млеко. Во друг сад, изматете го прашокот за пудинг со малку млеко и со нишестето, па полека додајте ги во зовриеното млеко. Сварете густа смеса, со постојано мешање. Оставете ја да се излади.
- Изматете ја слатката павлака во шлаг и постепено додавајте го сварениот пудинг. Изматете ја смесата со миксер.
- Наполнете готварски шприц со приготвениот крем и филувајте ги изладените ролнички.
- Посипете ги со шеќер во прав.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во