Рецепти
Руска пита со ореви и чоколадо Ана Ристеска

Фотографијата кажува сè. Неодоливо вкусно 🙂

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Путер(250 Грама)

Јајце(9 )

Шеќер во прав(100 Грама)

Лимон(1 )

Рум(1 Супена лажица)

Брашно(350 Грама)

Шеќер(200 Грама)

Мелени ореви(250 Грама)

Чоколадо од какао(100 Грама)

Брашно(3 Супени лажици)

Ванилин шеќер(1 )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути

  1. Кршиме 8 јајца и ги делиме белките од жолчките.
  2. Во садот со жолчките ги додаваме путерот и шеќерот во прав. Матиме со миксер. На покрупната страна од рендето во садот рендаме кора од лимон. Додаваме 350 г брашно и румот. Го месиме тестото со рака додека не се соедини.
  3. Со миксер ги матиме белките и го додаваме шеќерот. Откако ќе се растопи ги додаваме оревите и ванилиниот шеќер. На покрупната страна од рендето во садот ја рендаме чоколадата. Додаваме 3 лажици брашно и мешаме додека филот не се соедини.
  4. На набрашнета работна површина од половина од тестото со сукало развлекуваме кора. Ја ставаме во тркалезна тава за печење намрсена со путер. Врз кората го нанесуваме филот.
  5. Од преостанатото тесто развлекуваме кора и ја ставаме во тавата. Преостанатото јајце го матиме со виљушка и со четка ја премачкуваме питата.
  6. Ја ставаме тавата во рерна и печеме 45 минути на 200 степени и ја вадиме од рерна.
  7. Питата ја вадиме од тавата и ја сечеме на триаголни парчиња.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: