Рецепти
Руска пита со ореви и чоколадо
Фотографијата кажува сè. Неодоливо вкусно 🙂
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Путер(250 Грама)
Јајце(9 )
Шеќер во прав(100 Грама)
Лимон(1 )
Рум(1 Супена лажица)
Брашно(350 Грама)
Шеќер(200 Грама)
Мелени ореви(250 Грама)
Чоколадо од какао(100 Грама)
Брашно(3 Супени лажици)
Ванилин шеќер(1 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути
- Кршиме 8 јајца и ги делиме белките од жолчките.
- Во садот со жолчките ги додаваме путерот и шеќерот во прав. Матиме со миксер. На покрупната страна од рендето во садот рендаме кора од лимон. Додаваме 350 г брашно и румот. Го месиме тестото со рака додека не се соедини.
- Со миксер ги матиме белките и го додаваме шеќерот. Откако ќе се растопи ги додаваме оревите и ванилиниот шеќер. На покрупната страна од рендето во садот ја рендаме чоколадата. Додаваме 3 лажици брашно и мешаме додека филот не се соедини.
- На набрашнета работна површина од половина од тестото со сукало развлекуваме кора. Ја ставаме во тркалезна тава за печење намрсена со путер. Врз кората го нанесуваме филот.
- Од преостанатото тесто развлекуваме кора и ја ставаме во тавата. Преостанатото јајце го матиме со виљушка и со четка ја премачкуваме питата.
- Ја ставаме тавата во рерна и печеме 45 минути на 200 степени и ја вадиме од рерна.
- Питата ја вадиме од тавата и ја сечеме на триаголни парчиња.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во