Рецепти
Руска торта Ана Ѓорова

Комбинацијата на оревите и вкусниот фил ќе ве натераат да го обожавате овој рецепт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


5 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Слатка павлака(500 Грама)

Брашно(150 Грама)

Сечкани ореви(150 Грама)

Јајце(3 )

Шеќер(6 Супени лажици)

Мед(3 Супени лажици)

Маргарин(3 Супени лажици)

Сода бикарбона(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 140 минути

  1. Јајцата и шеќерот варете ги на пареа со постојано мешање за да не се претворат во грутчиња. Доволно е околу 10-15 минути, па ќе започне да се појавува пена и масата ќе порасне.
  2. За тоа време, на посебна рингла ставете заедно да се растопат медот и маргаринот и да се соединат, загревајте до вриење.
  3. Во садот со јајца и шеќер, излејте ја врелата смеса од путер и мед, па добро измешајте.
  4. Брашното полека истурајте го, лажица по лажица додека да добиете кашаста смеса, нешто како варен гриз или палента. Во оваа смеса додајте и лажичка сода бикарбона.
  5. Добро измешајте со вилушка или миксер за да нема грутчиња.
  6. Вака приготвената смеса, се покрива со ќеса и се остава да одмора еден час.
  7. Половина од смесата излејте ја во плех од рерна обложен со хартија во многу тенок слој.
  8. Кората печете ја на 200 степени додека да порумени.
  9. Кората исечете ја така да добиете 3 правоаголници, па автоматски добивате 3 кори. На ист начин излејте ја втората половина од смесата.
  10. Филот: Изматете слатка павлака со шеќер. Изладените кори филувајте ги и редете ги една преку друга. Ќе ви остане доволно фил за да ја премачкате целата торта одозгора и да ја украсите со ореви.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: