Рецепти
Руска торта
Комбинацијата на оревите и вкусниот фил ќе ве натераат да го обожавате овој рецепт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
5
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Слатка павлака(500 Грама)
Брашно(150 Грама)
Сечкани ореви(150 Грама)
Јајце(3 )
Шеќер(6 Супени лажици)
Мед(3 Супени лажици)
Маргарин(3 Супени лажици)
Сода бикарбона(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 140 минути
- Јајцата и шеќерот варете ги на пареа со постојано мешање за да не се претворат во грутчиња. Доволно е околу 10-15 минути, па ќе започне да се појавува пена и масата ќе порасне.
- За тоа време, на посебна рингла ставете заедно да се растопат медот и маргаринот и да се соединат, загревајте до вриење.
- Во садот со јајца и шеќер, излејте ја врелата смеса од путер и мед, па добро измешајте.
- Брашното полека истурајте го, лажица по лажица додека да добиете кашаста смеса, нешто како варен гриз или палента. Во оваа смеса додајте и лажичка сода бикарбона.
- Добро измешајте со вилушка или миксер за да нема грутчиња.
- Вака приготвената смеса, се покрива со ќеса и се остава да одмора еден час.
- Половина од смесата излејте ја во плех од рерна обложен со хартија во многу тенок слој.
- Кората печете ја на 200 степени додека да порумени.
- Кората исечете ја така да добиете 3 правоаголници, па автоматски добивате 3 кори. На ист начин излејте ја втората половина од смесата.
- Филот: Изматете слатка павлака со шеќер. Изладените кори филувајте ги и редете ги една преку друга. Ќе ви остане доволно фил за да ја премачкате целата торта одозгора и да ја украсите со ореви.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во