Рецепти
Салата од лигњи
Салатата може да ја декорирате со парчиња тврдоварени јајца, маслинки, домати и слично
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лигњи(1 Килограм)
Црвен вински оцет(4-5 Супени лажици)
Маслиново масло(6 Супени лажици)
Лук(2 помали главици и 3 чешниња )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Лигњите исчистете ги и сварете ги во солена вода, па исцедете ги и исечете ги на мали парчиња.
- Додајте ги исечканите главици лук на коцки и прелијте со маслиново масло.
- Во посебен сад ставете 1 дл вода, оцет и сол, кратко гответе, па додајте босилек, исечкани чешниња лук и бибер. Со топлата маринада прелијте ги лигњите и добро промешајте.
- Салатата може да ја сервирате во стаклен сад на лист марула и да ја послужите како предјадење или лесен оброк.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во