Рецепти
Салата од пржен зеленчук со ѓумбир
Салата од брокула, аспарагус, зелена боранија, маслинки, ѓумбир и бадеми што може да ја послужите како гарнир со печено месо или риба
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брокула(400 Грама)
Аспарагус(300 Грама)
Боранија(200 грама замрзната )
Кромид(1 Главица)
Лук(2 Чешниња)
Бадеми(30 Грама)
Црни маслинки(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Брокулите поделете ги на цветови, а зелената боранија исчистете ја и исечете ја на половина по должина. Исечкајте го кромидот.
- Варете ги брокулите во зовриена и посолена вода 5 минути, а аспарагусот и боранијата варете ги 3 минути.
- Пропржете ги исечканиот лук и ѓумбир на масло. Додајте ги бадемите и по неколку минути додајте го кромидот.
- Оставете ги да се пропржат, па додајте ги зеленчукот и црните маслинки. Пржете ги на силен оган 3 минути. Зачинете ги со оцет, малку сол и бибер. Тргнете ги од оган и сервирајте ги.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во