Рецепти
Сарма од свежа зелка
Сарми со мелено месо и ориз во листови зелка
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мешано мелено месо(500 Грама)
Сланина(200 Грама)
Зелка(1 Главица)
Ориз(100 Грама)
Домат(1 )
Кромид(1 Главица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Главицата зелка ја засекуваме со нож и ја разлистуваме. Листовите ги ставаме во тенџере со зовриена вода на оган и вариме со капак додека листовите омекнат, па ги вадиме со решетка и ги ставаме на чинија.
- Исечканиот кромид го пропржуваме во тава со загреано масло и откако ќе за запржи добро и ќе омекне, го додаваме меленото месо, вегета, сол и бибер. На крајот го додаваме оризот и добро промешуваме. По некое време го додаваме и доматот исечкан на коцки и пржиме со мешање.
- Откако смесата убаво ќе се пропржи, ги филуваме листовите зелка со неа со по една лажица од филот и ги виткаме во сарми и ги редиме во намастен огноотпорен сад.
- Врз садот наросуваме сечкана зелка и сечкана сланина, наливаме вода колку да се покријат сармите до половина и ги печеме 1 час во рерна на 175 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во