Рецепти
Сарма од свежа зелка Ана Ѓорова

Сарми со мелено месо и ориз во листови зелка

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мешано мелено месо(500 Грама)

Сланина(200 Грама)

Зелка(1 Главица)

Ориз(100 Грама)

Домат(1 )

Кромид(1 Главица)

Магдонос

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Главицата зелка ја засекуваме со нож и ја разлистуваме. Листовите ги ставаме во тенџере со зовриена вода на оган и вариме со капак додека листовите омекнат, па ги вадиме со решетка и ги ставаме на чинија.
  2. Исечканиот кромид го пропржуваме во тава со загреано масло и откако ќе за запржи добро и ќе омекне, го додаваме меленото месо, вегета, сол и бибер. На крајот го додаваме оризот и добро промешуваме. По некое време го додаваме и доматот исечкан на коцки и пржиме со мешање.
  3. Откако смесата убаво ќе се пропржи, ги филуваме листовите зелка со неа со по една лажица од филот и ги виткаме во сарми и ги редиме во намастен огноотпорен сад.
  4. Врз садот наросуваме сечкана зелка и сечкана сланина, наливаме вода колку да се покријат сармите до половина и ги печеме 1 час во рерна на 175 степени.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: