Рецепти
Сарма од свежа зелка Ана Ѓорова

Сарми со мелено месо и ориз во листови зелка

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мешано мелено месо(500 Грама)

Сланина(200 Грама)

Зелка(1 Главица)

Ориз(100 Грама)

Домат(1 )

Кромид(1 Главица)

Магдонос

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Главицата зелка ја засекуваме со нож и ја разлистуваме. Листовите ги ставаме во тенџере со зовриена вода на оган и вариме со капак додека листовите омекнат, па ги вадиме со решетка и ги ставаме на чинија.
  2. Исечканиот кромид го пропржуваме во тава со загреано масло и откако ќе за запржи добро и ќе омекне, го додаваме меленото месо, вегета, сол и бибер. На крајот го додаваме оризот и добро промешуваме. По некое време го додаваме и доматот исечкан на коцки и пржиме со мешање.
  3. Откако смесата убаво ќе се пропржи, ги филуваме листовите зелка со неа со по една лажица од филот и ги виткаме во сарми и ги редиме во намастен огноотпорен сад.
  4. Врз садот наросуваме сечкана зелка и сечкана сланина, наливаме вода колку да се покријат сармите до половина и ги печеме 1 час во рерна на 175 степени.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: