Рецепти
Сарми од блитва (посно) Ана Ѓорова

Посни сармички од блитва за вкусен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Суво грозје(2 Супени лажици)

Кромид(1 Главица)

Путер(1 Супена лажица)

Ориз(60 Грама)

Бистра зеленчукова супа(200 Милилитри)

Домат(1 )

Бадеми(3 Супени лажици)

Сол

Бибер

Цимет

Блитва(12 Листови)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Сувото грозје потопете го во вода.
  2. Во меѓувреме, кромидот излупете го, исечкајте го и пропржете го на путерот. Кога ќе омекне, додајте го оризот и со мешање убаво пржете го.
  3. Кога и оризот ќе се пропржи, додајте ја супата, па варете 30 минути.
  4. Доматот прелијте го со врела вода, излупете го, преполовете го, извадете ги семките и ситно исечкајте го.
  5. Сувото грозје исцедете го и додајте го на оризот, заедно со доматот и со 2 лажици бадеми, исечкани на листови. Зачинете со сол, бибер и цимет.
  6. Блитвата измијте ја, отсечете го белиот дел, па варете ја 10 минути во посолена вода. Исцедете ја, исушете ја, ситно исечкајте ја и измешајте ја со оризот.
  7. Листовите блитва бланширајте ги 4 минути во посолена вода, внимателно секој дел исушете го, па филувајте ги со смесата  од ориз. Завиткајте ги како сарми.
  8. Сармите варете ги 10 минути.
  9. Останатите бадеми исечкајте ги на листови пропржете ги во тава без масло. Сармите сервирајте ги во чинија заедно со сечканите бадеми.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: