Рецепти
Сарми од блитва (посно) Ана Ѓорова

Посни сармички од блитва за вкусен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Суво грозје(2 Супени лажици)

Кромид(1 Главица)

Путер(1 Супена лажица)

Ориз(60 Грама)

Бистра зеленчукова супа(200 Милилитри)

Домат(1 )

Бадеми(3 Супени лажици)

Сол

Бибер

Цимет

Блитва(12 Листови)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Сувото грозје потопете го во вода.
  2. Во меѓувреме, кромидот излупете го, исечкајте го и пропржете го на путерот. Кога ќе омекне, додајте го оризот и со мешање убаво пржете го.
  3. Кога и оризот ќе се пропржи, додајте ја супата, па варете 30 минути.
  4. Доматот прелијте го со врела вода, излупете го, преполовете го, извадете ги семките и ситно исечкајте го.
  5. Сувото грозје исцедете го и додајте го на оризот, заедно со доматот и со 2 лажици бадеми, исечкани на листови. Зачинете со сол, бибер и цимет.
  6. Блитвата измијте ја, отсечете го белиот дел, па варете ја 10 минути во посолена вода. Исцедете ја, исушете ја, ситно исечкајте ја и измешајте ја со оризот.
  7. Листовите блитва бланширајте ги 4 минути во посолена вода, внимателно секој дел исушете го, па филувајте ги со смесата  од ориз. Завиткајте ги како сарми.
  8. Сармите варете ги 10 минути.
  9. Останатите бадеми исечкајте ги на листови пропржете ги во тава без масло. Сармите сервирајте ги во чинија заедно со сечканите бадеми.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: