Рецепти
Сарми од кељ со јагнешко месо Ана Ѓорова

Сарми со богат фил од месо и зеленчук

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кељ(16 Листови)

Сол

Кромид(50 Грама)

Сланина(80 Грама)

Масло(2 Супени лажици)

Црвена пиперка(1 )

Свежо нане(1/2 Китка)

Компир(200 Грама)

Мелено јагнешко месо(500 Грама)

Јајце(1 )

Бибер

Бистра зеленчукова супа(500 Милилитри)

Павлака(4 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Измијте го кељот, па варете го во зовриена и посолена вода околу 3 минути. Потоа исплакнете го со млаз ладна вода и оставете го да се исцеди.
  2. Кромидот ситно исечкајте го, а сланината исечете ја на тенки ленти.
  3. На загреана лажица масло пржете ги кромидот и сланината.
  4. Пиперката исечкајте ја на коцки, нането исечкајте го, а компирите сварете ги и ситно исечкајте ги.
  5. Измешајте ги кромидот, пиперката, нането, меленото месо, сланината, компирите и јајцето. Зачинете со сол и бибер.
  6. Задебелените делови од листови кељ отстранете ги, па преклопете по два листа.
  7. Ставете по 1 или 2 лажици мелено месо, па завиткајте ги. Сармите зацврстете ги со чепкалки.
  8. На останатото масло пржете ги сармите. Прелијте ги со супата и варете ги 50 минути.
  9. Извадете ги, а во супата додајте ги павлаката и сокот, па варете сè заедно 5 минути.
  10. Загрејте ги сармите во сосот и украсете ги со рендана кора од портокал.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: