Рецепти
Сарми од кељ со јагнешко месо Ана Ѓорова

Сарми со богат фил од месо и зеленчук

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кељ(16 Листови)

Сол

Кромид(50 Грама)

Сланина(80 Грама)

Масло(2 Супени лажици)

Црвена пиперка(1 )

Свежо нане(1/2 Китка)

Компир(200 Грама)

Мелено јагнешко месо(500 Грама)

Јајце(1 )

Бибер

Бистра зеленчукова супа(500 Милилитри)

Павлака(4 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Измијте го кељот, па варете го во зовриена и посолена вода околу 3 минути. Потоа исплакнете го со млаз ладна вода и оставете го да се исцеди.
  2. Кромидот ситно исечкајте го, а сланината исечете ја на тенки ленти.
  3. На загреана лажица масло пржете ги кромидот и сланината.
  4. Пиперката исечкајте ја на коцки, нането исечкајте го, а компирите сварете ги и ситно исечкајте ги.
  5. Измешајте ги кромидот, пиперката, нането, меленото месо, сланината, компирите и јајцето. Зачинете со сол и бибер.
  6. Задебелените делови од листови кељ отстранете ги, па преклопете по два листа.
  7. Ставете по 1 или 2 лажици мелено месо, па завиткајте ги. Сармите зацврстете ги со чепкалки.
  8. На останатото масло пржете ги сармите. Прелијте ги со супата и варете ги 50 минути.
  9. Извадете ги, а во супата додајте ги павлаката и сокот, па варете сè заедно 5 минути.
  10. Загрејте ги сармите во сосот и украсете ги со рендана кора од портокал.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: