Рецепти
Сарми од кељ со јагнешко месо
Сарми со богат фил од месо и зеленчук
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кељ(16 Листови)
Кромид(50 Грама)
Сланина(80 Грама)
Масло(2 Супени лажици)
Црвена пиперка(1 )
Свежо нане(1/2 Китка)
Компир(200 Грама)
Мелено јагнешко месо(500 Грама)
Јајце(1 )
Бистра зеленчукова супа(500 Милилитри)
Павлака(4 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Измијте го кељот, па варете го во зовриена и посолена вода околу 3 минути. Потоа исплакнете го со млаз ладна вода и оставете го да се исцеди.
- Кромидот ситно исечкајте го, а сланината исечете ја на тенки ленти.
- На загреана лажица масло пржете ги кромидот и сланината.
- Пиперката исечкајте ја на коцки, нането исечкајте го, а компирите сварете ги и ситно исечкајте ги.
- Измешајте ги кромидот, пиперката, нането, меленото месо, сланината, компирите и јајцето. Зачинете со сол и бибер.
- Задебелените делови од листови кељ отстранете ги, па преклопете по два листа.
- Ставете по 1 или 2 лажици мелено месо, па завиткајте ги. Сармите зацврстете ги со чепкалки.
- На останатото масло пржете ги сармите. Прелијте ги со супата и варете ги 50 минути.
- Извадете ги, а во супата додајте ги павлаката и сокот, па варете сè заедно 5 минути.
- Загрејте ги сармите во сосот и украсете ги со рендана кора од портокал.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во