Рецепти
Сарми од зелка со печурки (хроно)
Совршен ручек или вечера ако сте на хроно диета. Наместо зелка со смесата од печурки може да полните и бабури.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 55 минути
- Одвојте ги листовите зелка (ако употребувате свежа зелка, попарете ги листовите да омекнат).
- Исечкајте ги на коцки празот и кромидот и пржете ги на загреано масло. Исто така исечкајте ги печурките на листови и додајте ги на кромидот.
- Излупете ја келерабата, исечете ја на коцки и пржете ја заедно со кромидот и со печурките. Додајте го ситно исечканиот лук и зачини по вкус.
- Динстајте десетина минути додека испари вишокот на течност и потоа сипете со сечкан магдонос.
- Ставете по една лажица фил врз секој лист зелка и замотајте во сарма (ако се листовите поголеми пресечете ги на половина).
- Наредете ги сармите во огноотпорен сад и прелијте ги со малку масло. Сипете чаша вода и покријте со алуминиумска фолија. Печете околу половина час на 200 степени. Пред крајот на печењето, извадете ја фолијата и вратете ги сармите уште малку да се испечат и убаво да заруменат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во