Рецепти
Сармички од блитва
Сармичките може да ги сервирате со топла павлака
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Блитва(3 Китки)
Ориз(220 Грама)
Кромид(1 Главица)
Морков(3 )
Сирење(250 Грама)
Кашкавал(200 Грама)
Лук(1 Чешне)
Суво оригано(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Прво се вари оризот.
- На страна се пржат исечкани кромидот, морковот и лукот. Откако ќе омекне зеленчукот се додава оризот, кашкавалот и сирењето (претходно исечкани на коцки). Кратко се промешува, се трга тавата на страна и се додаваат зачините (вегета, оригано, сол, бибер).
- Во друго тенџере во врела вода се обарува кратко блитвата. Малку да оладат листовите и се виткаат во сармички со претходно приготвенаа смеса.
- Овие сармички се ставаат во подмачкан плех со масло и се посипуваат со топла вода малку зачинета со зачин. Се покриваат со фолија и се печат околу 30 минути на температура од 200 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во