Рецепти
Сеченица
Вкусна пита со фил од урда
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(700 Грама)
Квасец(1/2 )
Сол(1 Кафена лажица)
Вода(по потреба )
Урда(1/2 Килограм)
Јајце(2 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Од брашното, квасецот, солта и водата се замесува тесто. Од тестото се одвојуваат со нож 10 топчиња. Од секое топче се расукува мала коричка која се попрскува со масло.
- Откако ќе се расукаат сите кори, се прскаат со масло и се става урда измешана со јајцата.
- Корите се превиткуваат од сите страни како коцка, се редат во подмачкана тепсија и одозгора повторно се попрскуваат со масло.
- Откако сите кори ќе се наредат, се притискаат со рацете, а одозгора се става една тенко исукана, набрана кора. Врз така подготвените кори, се прави пресек по желба како триаголници или коцки.
- Сеченицата се остава да отстои 40 минути, па се пече во загреана рерна додека убаво зарумени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во