Рецепти
Сеченица Ана Ѓорова

Вкусна пита со фил од урда

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(700 Грама)

Квасец(1/2 )

Сол(1 Кафена лажица)

Вода(по потреба )

Урда(1/2 Килограм)

Јајце(2 )

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Од брашното, квасецот, солта и водата се замесува тесто. Од тестото се одвојуваат со нож 10 топчиња. Од секое топче се расукува мала коричка која се попрскува со масло.
  2. Откако ќе се расукаат сите кори, се прскаат со масло и се става урда измешана со јајцата.
  3. Корите се превиткуваат од сите страни како коцка, се редат во подмачкана тепсија и одозгора повторно се попрскуваат со масло.
  4. Откако сите кори ќе се наредат, се притискаат со рацете, а одозгора се става една тенко исукана, набрана кора. Врз така подготвените кори, се прави пресек по желба како триаголници или коцки.
  5. Сеченицата се остава да отстои 40 минути, па се пече во загреана рерна додека убаво зарумени.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: