Рецепти
Сеченица Ана Ѓорова

Вкусна пита со фил од урда

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(700 Грама)

Квасец(1/2 )

Сол(1 Кафена лажица)

Вода(по потреба )

Урда(1/2 Килограм)

Јајце(2 )

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Од брашното, квасецот, солта и водата се замесува тесто. Од тестото се одвојуваат со нож 10 топчиња. Од секое топче се расукува мала коричка која се попрскува со масло.
  2. Откако ќе се расукаат сите кори, се прскаат со масло и се става урда измешана со јајцата.
  3. Корите се превиткуваат од сите страни како коцка, се редат во подмачкана тепсија и одозгора повторно се попрскуваат со масло.
  4. Откако сите кори ќе се наредат, се притискаат со рацете, а одозгора се става една тенко исукана, набрана кора. Врз така подготвените кори, се прави пресек по желба како триаголници или коцки.
  5. Сеченицата се остава да отстои 40 минути, па се пече во загреана рерна додека убаво зарумени.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: