Рецепти
Серник Ана Ристеска

Рецептот е одличен, лесен за подготовка и вкусен.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(7 )

Шеќер во прав(2 + 1/3 Чаши)

Екстракт од ванила(1/2 Кафена лажица)

Урда(1/2 Чаша)

Путер(2/3 + 1/4 Чаша)

Пире од компири(1,5 Чаша)

Прашок за печиво(2 Кафени лажици)

Сол(3/4 Кафена лажица)

Рендана кора од портокал(1/4 Супена лажица)

Морско оревче(1/2 Кафена лажица)

Брашно(1.25 Чаша)

Сол(1/4 лажица сол за тесто )

Сода бикарбона(3/4 Кафена лажица)

Слатка павлака(3 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 90 минути

Подготовка на тесто

  1. Измешај 1,25  чаша брашно и 3/4 кафена лажица сода бикарбона во сад за мешање и додај  1 /4 чаша  путерот и изгмечи го со вилушка.
  2. Во друг сад за мешање измешајте 1 јајце и 3 те лажици павлака заедно, додајте ја смесата со брашното,  1 /3 чаша шеќерт во прав и повторно измешајте.
  3. Тестото се става на површина посипана со брашно и се меси додека добиеме мазна содржина потоа тестото се развлекува во облик на правоаголник.
  4. Дното од тепсијата каде што ќе се пече тестото го посипуваме со зејтин и со брашно, а тестото го распоредуваме по целиот плех и страни во дебелина од 1 cm.
  5. Останатото тесто се остава за одозгора.

Подготовка на фил

  1. Се дели белката од 1 јајце и се трга на страна.
  2. Жолчка се мати со миксер заедно со 5 цели јајца, постепено се додават 2 те чаши шеќер во прав.
  3. Се мати околу 5 минути со голема брзина.
  4. Се додава 1/2 кафена лажичка екстракт од ванила.
  5. Во посебен сад се меша 1/2 чаша урда со 2/3 чаша растопен путер.
  6. Се додава 1,5 чаша пире од компир, прашок за пециво, 1/2 кафена лажичка мускатно оревче и 1/2 кафена лажица сол.
  7. Се додава 1/4 супена лажица рендана кора од портокал или кора од лимон.
  8. Сите овие состојки убаво се мешат и се додаваат во плехчето врз тестото.
  9. Остатокот од тестото се развлекува и се става врз филот, а краевите се притискаат.
  10. Површината се премачкува со останатата белка.
  11. Се пече во предходно загреана рерна на 180 степени 44-55 минути.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: