Рецепти

Шах торта
Вкусна и декоративна торта во која сигурно ќе уживате
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Белка од јајце(8 )
Јајце(2 )
Шеќер(200 Грама)
Вода(топла 10 Супени лажици)
Масло(1/2 Чаша)
Брашно(2,5 Чаши)
Какао(4 Супени лажици)
Прашок за печиво(1 )
Жолчка од јајце((за филот) 8 )
Млеко((за филот) 1 Литар)
Шеќер((за филот) 350 Грама)
Ванилин шеќер((за филот) 1 Пакување)
Брашно((за филот) 8 Супени лажици)
Путер((за филот) 250 Грама)
Млеко((за филот) 120 Милилитри)
Шлаг крем ванила((за филот) 1 Пакување)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
Фил:
- Жолчките се матат со миксер и постепено наизменично се додаваат брашно и млеко да се добие густина како смеса за палачинки (8 лажици брашно и 200 мл млеко). Преостанатото млеко (800 мл) се зоврива со шеќерот и со ванилата.
- Потоа се става смесата од жолчки, брашно и од млеко и се меша на оган додека не се добие потребната густина. Добиениот фил се лади и се додава 250 грама пенесто изматен путер и една изматена шлаг пена.
Пандишпан:
- Јајцата се матат со шеќерот додека не се добие убава пенеста смеса. Се додаваат топлата вода, маслото и се матат. На крај се додаваат брашното, какаото и прашокот за печиво (измешани). Се пече на 180 степени 20 минути.
- Пандишпанот се сече на 2 дела, а секој од нив на 6 прстани. Врз фолија се редат бисквити во круг. Врз бисквитите се редат три престена од корите, почнувајќи од најголемиот. Празнините се пополнуваат со фил.
- Потоа се редат потесните прстени врз филот и тоа се повторува 4 пати. Одозгора се мачка фил.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во