Рецепти
Шах торта Ана Ристеска

Вкусна и декоративна торта во која сигурно ќе уживате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Белка од јајце(8 )

Јајце(2 )

Шеќер(200 Грама)

Вода(топла 10 Супени лажици)

Масло(1/2 Чаша)

Брашно(2,5 Чаши)

Какао(4 Супени лажици)

Прашок за печиво(1 )

Жолчка од јајце((за филот) 8 )

Млеко((за филот) 1 Литар)

Шеќер((за филот) 350 Грама)

Ванилин шеќер((за филот) 1 Пакување)

Брашно((за филот) 8 Супени лажици)

Путер((за филот) 250 Грама)

Млеко((за филот) 120 Милилитри)

Шлаг крем ванила((за филот) 1 Пакување)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути

Фил:

  1. Жолчките се матат со миксер и постепено наизменично се додаваат брашно и млеко да се добие густина како смеса за палачинки (8 лажици брашно и 200 мл млеко). Преостанатото млеко (800 мл) се зоврива со шеќерот и со ванилата.
  2. Потоа се става смесата од жолчки, брашно и од млеко и се меша на оган додека не се добие потребната густина. Добиениот фил се лади и се додава 250 грама пенесто изматен путер и една изматена шлаг пена.

Пандишпан:

  1. Јајцата се матат со шеќерот додека не се добие убава пенеста смеса. Се додаваат топлата вода, маслото и се матат. На крај се додаваат брашното, какаото и прашокот за печиво (измешани). Се пече на 180 степени 20 минути.
  2. Пандишпанот се сече на 2 дела, а секој од нив на 6 прстани. Врз фолија се редат бисквити во круг. Врз бисквитите се редат три престена од корите, почнувајќи од најголемиот. Празнините се пополнуваат со фил.
  3. Потоа се редат потесните прстени врз филот и тоа се повторува 4 пати. Одозгора се мачка фил.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: