Рецепти

Шампита
Шампитата се сече со влажен нож на коцки со посакувана големина
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(6 )
Шеќер(30 Супени лажици)
Млеко(6 Супени лажици)
Масло(6 Супени лажици)
Брашно(6 Супени лажици)
Прашок за печиво(1/2 Пакување)
Вода(2 Децилитри)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути
- Жолчките се одвојуваат од белките, па 6 лажици шеќер се матат пенасто.
- Постепено се додаваат 6 лажици млеко и 6 лажици масло, постојано матејќи со миксер, додека се добие еднолична смеса.
- Во приготвената смеса се додава прашок за печиво и полека се меша.
- Помала правоаголна тепсија се намрсува и се посипува со брашно или се обложува со хартија за печење, па се сипува во неа смеса за кората.
- Се пече во загреана рерна на 200 степени, додека порумени кората.
- Додека се пече кората, се приготвува филот. Во поголемо ѓезве се соединуваат водата и шеќерот, па се вари откако ќе зоврие уште 3 минути.
- Посебно се матат белките во цврст снег, па постепено се додава врелиот сируп од шеќер, постојано матејќи со миксер, со најсилната брзина, додека се добие убав шам.
- Преку печената топла кора се прелива шамот од белки и се враќа во рерната на 2-3 минути. Потоа се вади од рерната и се остава да се олади на собна температура, па се остава во фрижидер.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во