Рецепти
Шампита Ана Ристеска

Шампитата се сече со влажен нож на коцки со посакувана големина

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(6 )

Шеќер(30 Супени лажици)

Млеко(6 Супени лажици)

Масло(6 Супени лажици)

Брашно(6 Супени лажици)

Прашок за печиво(1/2 Пакување)

Вода(2 Децилитри)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути

  1. Жолчките се одвојуваат од белките, па 6 лажици шеќер се матат пенасто.
  2. Постепено се додаваат 6 лажици млеко и 6 лажици масло, постојано матејќи со миксер, додека се добие еднолична смеса.
  3. Во приготвената смеса се додава прашок за печиво и полека се меша.
  4. Помала правоаголна тепсија се намрсува и се посипува со брашно или се обложува со хартија за печење, па се сипува во неа смеса за кората.
  5. Се пече во загреана рерна на 200 степени, додека порумени кората.
  6. Додека се пече кората, се приготвува филот. Во поголемо ѓезве се соединуваат водата и шеќерот, па се вари откако ќе зоврие уште 3 минути.
  7. Посебно се матат белките во цврст снег, па постепено се додава врелиот сируп од шеќер, постојано матејќи со миксер, со најсилната брзина, додека се добие убав шам.
  8. Преку печената топла кора се прелива шамот од белки и се враќа во рерната на 2-3 минути. Потоа се вади од рерната и се остава да се олади на собна температура, па се остава во фрижидер.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: