Рецепти
Шарена плетенка Ана Ѓорова

Вкусно печиво што може да го комбинирате со разни намази, салати и слично

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Сол(1 Кафена лажица)

Квасец(1 )

Шеќер(1 Кафена лажица)

Вода(по потреба )

Брашно(1 Килограм)

Масло(200 Милилитри)

Јајце(1 )

Фета сирење(200 Грама)

Буковец(1 Кафена лажица)

Ленено семе(1 Кафена лажица)

Магдонос(по желба )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Од стасаниот квасец со 1 кг брашно се меси меко тесто кое веднаш се дели на три еднакви дела.
  2. Првиот дел се сука во правоаголна кора, се става магдонос, се витка во ролат и се остава настрана.
  3. Вториот дел се расукува како и првиот, се наросува со буковец и се остава настрана.
  4. Се расукува и третиот дел, се премачкува со меко сирење и се витка во ролат.
  5. Од вака добиените три ролати се плете плетенка и се става во намастен плех.
  6. На делот што е со сирење, на горниот дел од плетенката се наросува сусам, на делот со магдонос лен. Врз плетенката се ставаат парченца маргарин.
  7. Се остава да стасува 30 минути, а потоа се премачкува со жолчка и се пече во рерна на 200 степени, 30 минтуи.
  8. Се вади од рерна, се премачкува со масло и со вода, па се прекрива со крпа за да омекне.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: