Рецепти
Шарена плетенка
Вкусно печиво што може да го комбинирате со разни намази, салати и слично
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Сол(1 Кафена лажица)
Квасец(1 )
Шеќер(1 Кафена лажица)
Вода(по потреба )
Брашно(1 Килограм)
Масло(200 Милилитри)
Јајце(1 )
Фета сирење(200 Грама)
Буковец(1 Кафена лажица)
Ленено семе(1 Кафена лажица)
Магдонос(по желба )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Од стасаниот квасец со 1 кг брашно се меси меко тесто кое веднаш се дели на три еднакви дела.
- Првиот дел се сука во правоаголна кора, се става магдонос, се витка во ролат и се остава настрана.
- Вториот дел се расукува како и првиот, се наросува со буковец и се остава настрана.
- Се расукува и третиот дел, се премачкува со меко сирење и се витка во ролат.
- Од вака добиените три ролати се плете плетенка и се става во намастен плех.
- На делот што е со сирење, на горниот дел од плетенката се наросува сусам, на делот со магдонос лен. Врз плетенката се ставаат парченца маргарин.
- Се остава да стасува 30 минути, а потоа се премачкува со жолчка и се пече во рерна на 200 степени, 30 минтуи.
- Се вади од рерна, се премачкува со масло и со вода, па се прекрива со крпа за да омекне.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во