Рецепти
Шкембе чорба Ана Ѓорова

Битолски специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шкембе(1.5 Килограм)

Морков(4-5 )

Компир(2 )

Лук(2 Чешниња)

Целер(1 Парче)

Магдонос(1 Китка)

Црвен пипер(1 Кафена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Вегета(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

Ловоров лист(1-2 )

Брашно(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Добро исчистеното шкембе сварете го во солена вода во тенџере и кога ќе зоврие водата, фрлете ја и ставете нова. Кога повторно ќе зоврие водата, оставете да се вари, можете да додадете по желба и јунешка коска да се вари заедно со шкембето.
  2. Потоа во друг лонец со малку масло пропржете го морковот, додајте исечкан лук и целер исечкан на коцки и оставете да се продинста.
  3. Исечкајте го вареното шкембе на ленти или коцки и додајте го во лонецот. Малку пропржете го и потоа во лонецот претурете ја процедената супа, зачините и исечканиот компир и оставете да се вари.
  4. На малку масло ставете 1 лажица брашно, половина кафена лажица црвен пипер и подгответе запршка. Запршката додајте ја во лонецот, промешајте и гответе уште 1-2 минути.
  5. Истолчете 1 чешне бел лук и промешајте го со исечкан магдонос, малку вода и оцет и ставете по вкус во готовата шкембе чорба.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: