Рецепти
Шницла со лук
Свинска кременадла во вкусен доматен сос
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(750 Грама)
Лук(3 Чешниња)
Свински кременадли(600 Грама)
Доматно пире(1 Супена лажица)
Брашно(1 Супена лажица)
Вода(2 Децилитри)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Парчињата свинска кременадла во фолија добро да се исчукаат со чекан за месо, а потоа треба да се додадат зачините од мелен лук, бибер и сол.
- Се става малку масло во тавче и во него убаво се пржи месото додека не поцрвени.
- Парчињата се вадат од маслото, додека останатиот дел од маслото измешајте го со пирето од домат, потоа додајте брашно и пржете го на слаб оган половина минута.
- Долијте вода и добро проварете.
- Парчињата компир испржете ги во врело масло, исцедете го маслото од нив и додајте малку сол.
- При сервирање месото полијте го со сосот од печењето, а компирот ставете ги на страна како прилог.
Доколку сакате наместо пржени компири можете да приготвите пире од компири кое совршено ќе оди со овој ручек.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во