Рецепти
Шпагети со риба и сос од лимон
Вкусен ручек од тестенини во интересн сос ос лимон и морска риба
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Морска риба(4 )
Шпагети(300 Грама)
Зелен лимон(2 )
Бело вино(1 Децилитар)
Магдонос(1 Китка)
Павлака(50 Грама)
Кромид(1,5 Главица)
Целер(1 страк )
Морков(1 )
Путер(20 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Рибата исечете ја на мали тенки филети.
- Коските од рибата ставете ги во сад со половина литар вода, целерот, морковот, 1 главица кромид исечен на четвртинки, 3 дршки од магдонос и половина од виното. Посолете ги оставете ги да зовријат. Варете ги 20 минути на тивок оган, потоа зголемете го огнот за да се подзгусне супата и на крајот исфилтрирајте ја.
- Исечканата половина кромид пржете ја на путер, додајте половина од супата и оставете ја да испари.
- Додајте ги филетите, пржете ги се додека не заруменат, па полијте ги со останатата супа.
- Пржете ги 2-3 минути, додајте ги сокот од лимон и солта, па извадете ги филетите.
- Додајте ги павлаката и тенко исечената кора од лимон, посолете ги и измешајте ги.
- Саврете ги тестенините, исцедете ги и префрлете ги во тавата со сосот, посипете ги со исечкам магдонос и сервирајте ги со филетите.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во