Рецепти

Шпански леб Ensaimada
Традиционален шпански благ леб, со потекло од Палма Де Мајорка. Одличен за појадок со путер, мармалад и чаша млеко.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(500 Грама)
Шеќер(160 Грама)
Млеко(180 Милилитри)
Квасец во прав(2 Кафени лажици)
Јајце(3 )
Сол(1 Прстофат)
Путер(200 Грама)
Шеќер во прав(70 Грама)
Ванилин шеќер(2 Пакувања)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Во голем сад ставете го брашното и шеќерот и направете длабнатина во средината. Млекото и квасецот ставете го во средина на длабнатината и со дланките измешајте ја смесата од површината кон дното. Потоа покријте го садот и оставете да отстои 5 минути.
- Додајте и сол, 2 јајца, 1 жолчка од јајце и замесете убаво, меко тесто со дланките. Додајте уште брашно ако тестото е лепливо. Откако ќе го изработите, покријте го со кујнска крпа и оставете да стаса и нарасне 45-60 минути на топло.
- Стасаното тесто расукајте го врз набрашнета работна површина 50х50 сантиметри. Намачкајте го со путер и почнете да го виткате од површината кон дното како ролат.
- Свитканото тесто свиткајте го уште еднаш во круг, не премногу тесно – треба да има простор помеѓу. Покријте со кујнска крпа и оставете да отстои уште 1-2 часа.
- Печете во загреана рерна на 175°C околу 20-25 минути додека не добие темнозлатна боја.
- Измешајте ги ванилиниот шеќер и шеќерот во прав, а потоа наросете врз лебот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во