Рецепти
Штрудла со чоколадо (посно)
Рецепт кој е идеален за посните денови
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(600 Грама)
Шеќер(100 Грама)
Масло(100 Милилитри)
Квасец(1/2 )
Ванилин шеќер(1 )
Вода(по потреба за да се замеси меко тесто )
Цимет(1 Кафена лажица)
Шеќер во прав(100 Грама)
Посно црно чоколадо(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Се замесува средно меко тесто од состојките (освен чоколадото, шеќерот во прав и циметот). Кога е убаво измесено, се остава да нарасне.
- За филот: чоколадото ситно се сечка и се меша со циметот и шеќерот во прав.
- Нараснатото тесто се дели на два дела. Се сука кора, врз неа се распоредува половина од филот и се витка во ролат. Истото се повторува и со второто тесто.
- Штрудлите се оставаат да нараснат.
- Пред печење се премачкуваат со масло и се наросуваат со шеќер. Се печат на 200 °C околу 30-40 минути.
- Испечените и изладени штрудли се сечат на парчиња и се наросуваат со шеќер во прав.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во