Рецепти
Штрудла со чоколадо (посно) Ана Ѓорова

Рецепт кој е идеален за посните денови

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(600 Грама)

Шеќер(100 Грама)

Масло(100 Милилитри)

Квасец(1/2 )

Ванилин шеќер(1 )

Вода(по потреба за да се замеси меко тесто )

Цимет(1 Кафена лажица)

Шеќер во прав(100 Грама)

Посно црно чоколадо(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Се замесува средно меко тесто од состојките (освен чоколадото, шеќерот во прав и циметот). Кога е убаво измесено, се остава да нарасне.
  2. За филот: чоколадото ситно се сечка и се меша со циметот и шеќерот во прав.
  3. Нараснатото тесто се дели на два дела. Се сука кора, врз неа се распоредува половина од филот и се витка во ролат. Истото се повторува и со второто тесто.
  4. Штрудлите се оставаат да нараснат.
  5. Пред печење се премачкуваат со масло и се наросуваат со шеќер. Се печат на 200 °C околу 30-40 минути.
  6. Испечените и изладени штрудли се сечат на парчиња и се наросуваат со шеќер во прав.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: