Рецепти
Штрудла со грозје
Десерт со домашни тенки кори и фил од свежо грозје. Може да употребите бело или црно грозје по желба, штрудлата е еднакво вкусна.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(300 Грама)
Масло(2-3 Супени лажици)
Вода(1.5 Децилитри)
Оцет(1 Супена лажица)
Сол(1 Прстофат)
Маргарин(160-170 Грама)
Лебни трошки(100 Грама)
Црно грозје(1.5 Килограм)
Шеќер(150 Грама)
Ванилин шеќер(1 )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни 2-3 часа
ТЕСТО:
- Просејте го брашното, во средината ставете 2 лажици масло и замесете тесто, додавајќи 1,5 децилитри млака вода измешана со 1 лажица оцет и малку сол.
- Тестото замесете го со дланките, удирајќи го на работната површина, така неколку пати додека омекне. Поделете го на два дела, обликувајте кругови, премачкајте ги со масло, покријте ги и оставете ги да мируваат околу 1/2 часа.
- Потоа на набрашнета површина расукајте ги тенко двете половинки од тестото, а потоа и со рака развлечете го додека не стане проѕирно. Дебелите краеви исечете ги со нож, а тестото оставете го малку да се подзасуши и пред да го филувате намачкајте го со малку маргарин.
ФИЛ:
- На тенко развлеченото тесто распределете ги претходно пропржените лебни трошки.
- Грозјето измијте го и зрната распоредете ги во еден ред на крајот од тестото и зашеќерете ги.
- Тестото свиткајте го, ставете го во тепсија и премачкајте го со 150 грама растопен маргарин.
- Штрудлата ставете ја да се пече и потоа исечете ја на парчиња по желба и наросете со шеќер во прав.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во