Рецепти
Штрудла со грозје Ана Ѓорова

Десерт со домашни тенки кори и фил од свежо грозје. Може да употребите бело или црно грозје по желба, штрудлата е еднакво вкусна.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(300 Грама)

Масло(2-3 Супени лажици)

Вода(1.5 Децилитри)

Оцет(1 Супена лажица)

Сол(1 Прстофат)

Маргарин(160-170 Грама)

Лебни трошки(100 Грама)

Црно грозје(1.5 Килограм)

Шеќер(150 Грама)

Ванилин шеќер(1 )

Шеќер во прав

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни 2-3 часа

ТЕСТО:

  1. Просејте го брашното, во средината ставете 2 лажици масло и замесете тесто, додавајќи 1,5 децилитри млака вода измешана со 1 лажица оцет и малку сол.
  2. Тестото замесете го со дланките, удирајќи го на работната површина, така неколку пати додека омекне. Поделете го на два дела, обликувајте кругови, премачкајте ги со масло, покријте ги и оставете ги да мируваат околу 1/2 часа.
  3. Потоа на набрашнета површина расукајте ги тенко двете половинки од тестото, а потоа и со рака развлечете го додека не стане проѕирно. Дебелите краеви исечете ги со нож, а тестото оставете го малку да се подзасуши и пред да го филувате намачкајте го со малку маргарин.

ФИЛ:

  1. На тенко развлеченото тесто распределете ги претходно пропржените лебни трошки.
  2. Грозјето измијте го и зрната распоредете ги во еден ред на крајот од тестото и зашеќерете ги.
  3. Тестото свиткајте го, ставете го во тепсија и премачкајте го со 150 грама растопен маргарин.
  4. Штрудлата ставете ја да се пече и потоа исечете ја на парчиња по желба и наросете со шеќер во прав.
Весела торта
Пача
Посна сарма со праз и шампињони
Највкусни крофни
Свинско со пиво и со рузмарин
Печен ролат од свинско каре
Кростата со рикота и чоколадо
Мешана тава со месо и печурки
Свинско печено во маринада
Јунешки гулаш во црвено вино
Суви смокви
Карамелизирани смокви
Пијана скуша
Ребра со виски сос
Летен ѓувеч
Торта од лимон и боровници
Мини чизкејк со јогурт
Пилешки ражничи на хавајски начин
Полнети погачки со виршли
Леден чај
Тава со модри патлиџани
Ролат погача
Лиснати погачки
Грне од месо и зеленчук
Полнето пиле
Ребра во сос од виски
Полнето пиле со ориз
Тава зајачко со зеленчук
Билјаши
Ролат штрудли со афион

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: