Рецепти
Штрудла со цреши
Лесен, вкусен и неодолив десерт што може да го послужите со топка сладолед од ванила
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(250 Грама)
Маслиново масло(35 Милилитри)
Сол(1 Прстофат)
Вода(100 Милилитри)
Бело вино(1 Супена лажица)
Цреши(500 Грама)
Кафеав шеќер(150 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Во сад ставете ги брашното, солта, маслото и виното и измешајте ја смесата. Потоа додајте ја водата (ладна) и продолжете да мешате и месите додека добиете меко тесто. Оставете да отстои 20-30 минути.
- Во меѓувреме измијте ги црешите, исчистете ги и излупете ги од семките.
- Расукајте го тестото многу тенко на набрашнета површина. Одозгора наросете лебни трошки и распоредете ги црешите со тоа што ќе оставите простор на краевите.
- Одозгора наросете ги со шеќерот и циметот.
- Свиткајте ги сите четири страни од тестото како плик.
6. Тестото ставете го во плех врз намастена хартија за печење. Одозгора попрскајте го со малку млеко и со кафеав шеќер.
7. Штрудлата печете ја во веќе загреана рерна на 160 степени, 45 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во