Рецепти
Штрудла со цреши Ана Ѓорова

Лесен, вкусен и неодолив десерт што може да го послужите со топка сладолед од ванила

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Маслиново масло(35 Милилитри)

Сол(1 Прстофат)

Вода(100 Милилитри)

Бело вино(1 Супена лажица)

Цреши(500 Грама)

Кафеав шеќер(150 Грама)

Цимет

Лебни трошки

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Во сад ставете ги брашното, солта, маслото и виното и измешајте ја смесата. Потоа додајте ја водата (ладна) и продолжете да мешате и месите додека добиете меко тесто. Оставете да отстои 20-30 минути.
  2. Во меѓувреме измијте ги црешите, исчистете ги и излупете ги од семките.
  3. Расукајте го тестото многу тенко на набрашнета површина. Одозгора наросете лебни трошки и распоредете ги црешите со тоа што ќе оставите простор на краевите.
  4. Одозгора наросете ги со шеќерот и циметот.
  5. Свиткајте ги сите четири страни од тестото како плик.

01

6. Тестото ставете го во плех врз намастена хартија за печење. Одозгора попрскајте го со малку млеко и со кафеав шеќер.

7. Штрудлата печете ја во веќе загреана рерна на 160 степени, 45 минути.

Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: