Рецепти
Штука во бел сос Ана Ѓорова

Варена риба во бело вино со вкусен и сочен сос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Штука(1,5 Килограм)

Бело вино(5 децилитри + 1/2 децилитар )

Кромид(1 Главица)

Лук(4 Чешниња)

Путер(150 Грама)

Оцет(3 Супени лажици)

Црвен пипер

Морков(2 мали )

Праз(1 )

Целер(1 )

Магдонос(1/2 Китка)

Ловоров лист(1 )

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Ставете 2,5 децилитри вода во поголем сад, додајте 5 дл вино, морковот, целерот (само белиот дел), кромидот, магдоносот, ловорот, солта и биберот во зрно. Нека се варат 20 минути, а потоа оставете ги да се оладат.
  2. Исчистете ја рибата, посолете ја, попиперете ја и оставете да отстои 10 минути. Измијте ја рибата, ставете ја во оладената супа и варете ја на тивок оган околу 20 минути.
  3. Лукот ситно исечкајте го и варете го во 1/2 дл вино и оцет. Кога ќе зоврие, намалете ја температурата и варете сè додека не испари течноста. Додајте го путерот и мешајте со маталка за да добиете кремаст сос. Посолете, попиперете и додајте го црвениот пипер.
  4. Варената риба излупете ја и прелијте ја од сосот.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: