Рецепти

Штука во бел сос
Варена риба во бело вино со вкусен и сочен сос
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Штука(1,5 Килограм)
Бело вино(5 децилитри + 1/2 децилитар )
Кромид(1 Главица)
Лук(4 Чешниња)
Путер(150 Грама)
Оцет(3 Супени лажици)
Морков(2 мали )
Праз(1 )
Целер(1 )
Магдонос(1/2 Китка)
Ловоров лист(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Ставете 2,5 децилитри вода во поголем сад, додајте 5 дл вино, морковот, целерот (само белиот дел), кромидот, магдоносот, ловорот, солта и биберот во зрно. Нека се варат 20 минути, а потоа оставете ги да се оладат.
- Исчистете ја рибата, посолете ја, попиперете ја и оставете да отстои 10 минути. Измијте ја рибата, ставете ја во оладената супа и варете ја на тивок оган околу 20 минути.
- Лукот ситно исечкајте го и варете го во 1/2 дл вино и оцет. Кога ќе зоврие, намалете ја температурата и варете сè додека не испари течноста. Додајте го путерот и мешајте со маталка за да добиете кремаст сос. Посолете, попиперете и додајте го црвениот пипер.
- Варената риба излупете ја и прелијте ја од сосот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во