Рецепти
Сицилијанска меланцана
Лесен оброк од модри патлиџани во комбинација со доматен сос и зачини. Може да го подготвите како гарнир или како главно јадење со потпечен леб, секако е вкусно.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Модар патлиџан(2 )
Доматно пире(200 Грама)
Кромид(1 Главица)
Зелени маслинки(100 Грама)
Целер(малку )
Италијански зачин (мешан зачин)
Зелена пиперка(1 )
Шеќер(1/2 Кафена лажица)
Соја сос(1 Кафена лажица)
Црвен вински оцет(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Во тавче се ставаат масло и исечканиот кромид, се пржи додека омекне, па се додаваат ситно сечканите пиперки. Се пржат додека омекнат.
- Потоа се додаваат доматното пире, сол, зачините и се пржи додека сосот се згусне.
- Модрите патлиџани, нелупени, се сечат на коцки, се посолуваат и се оставаат да отстојат, па добро се сушат.
- Во тавче со масло се пржи модриот патлиџан, се додава целерот. Се ставаат во доматниот сос, па се додаваат и исечканите маслинки, копарот, босилекот, соја сосот, шеќерот, винскиот оцет и заедно се динста 10-тина минути.
- Се сервира во чинија и одозгора се украсува со свеж босилек или магдонос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во