Рецепти
Сицилијанска меланцана Ана Ѓорова

Лесен оброк од модри патлиџани во комбинација со доматен сос и зачини. Може да го подготвите како гарнир или како главно јадење со потпечен леб, секако е вкусно.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Во тавче се ставаат масло и исечканиот кромид, се пржи додека омекне, па се додаваат ситно сечканите пиперки. Се пржат додека омекнат.
  2. Потоа се додаваат доматното пире, сол, зачините и се пржи додека сосот се згусне.
  3. Модрите патлиџани, нелупени, се сечат на коцки, се посолуваат  и се оставаат да отстојат, па добро се сушат.
  4. Во тавче со масло се пржи модриот патлиџан, се додава целерот. Се ставаат во доматниот сос, па се додаваат и исечканите маслинки, копарот, босилекот, соја сосот, шеќерот, винскиот оцет и заедно се динста 10-тина минути.
  5. Се сервира во чинија и одозгора се украсува со свеж босилек или магдонос.
Јафа бомбици
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Шеќерни прженки
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Смути од јапонски јаболки и круши
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Експрес-пилешко со зеленчук
Сусам топчиња
Пилешки џигер во пиво
Колачиња зелени елки
Пилешко со лимон
Кнедли од крем сирење
Енергетски залчиња од тиква
Смути со киви и банани
Ролат со кокос
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Топчиња од палента
Чај со јаболко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: