Рецепти
Сладолед торта со ореви Ана Ѓорова

Млечна торта со фил од ореви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(7 )

Шеќер(16 Супени лажици)

Брашно(14 Супени лажици)

Млеко(1 Литар)

Маргарин(1 Пакување)

Шеќер во прав(2-3 Супени лажици)

Мелени ореви(200 Грама)

Шлаг во прав(1 Пакување)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Со миксер се матат 7 белки од јајце, 7 лажици брашно и 7 лажици шеќер. Смесата се става во огноотпорен сад, се попрскува со 250 милилитри млеко и се пече во загреана рерна на 150°C додека не добие убава боја.
  2. Во друг сад се матат 250 милилитри млеко со 7 жолчки од јајце, се додаваат 7 лажици брашно и 9 лажици шеќер.
  3. Целата добиена смеса се става во тенџере со половина литар млеко да се вари полека додека не згусне, а потоа се остава настрана да се олади.
  4. Маргаринот пенасто се мати со шеќерот во прав и се додаваат мелените ореви.
  5. Добиената смеса се меша со претходно подготвениот, оладен крем и се става врз печениот дел на тортата.
  6. Одозгора се става изматен шлаг и се наросуваат мелени ореви или чоколадо.
  7. Пред послужување, тортата се става 10-30 минути во фрижидер.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница
 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: