Рецепти
Сникерс торта
Чоколадна торта со фил од печени и мелени кикирики
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Белка од јајце(10 )
Шеќер(20 лажици + 200 грама )
Брашно(5 Супени лажици)
Какао(2 Супени лажици)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Мелени кикирики(600 Грама)
Масло(1 Супена лажица)
Путер(1 Пакување)
Шеќер во прав(250 Грама)
Жолчка од јајце(10 )
Млеко(100 Милилитри)
Млечно чоколадо(200 Грама)
Црно чоколадо(за глазура или фондан )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Изматете 10 белки со 20 лажици шеќер, па додајте 5 лажици брашно, 2 лажици какао и прашак за печиво.
- На крај додајте ги печените и мелени кикирики и 1 лажица масло, па промешајте.
- Смесата претурете ја во плех врз хартија за печење и печете 20 минути во загреана рерна на 225 степени.
- Во меѓувреме добро изматете ги путерот, шеќерот во прав, а потоа додајте ги жолчките.
- На страна растопете 200 г чоколадо со млекото и додајте 200 г шеќер.
- Почекајте смесата со чоколадото да се олади, па додајте ја во кремот од жолчки и на крај додајте ги и 400 г мелени и печени кикирики.
- Печениот пандишпан исечете го на 3 дела.
- Филувајте ја тортата по следниот редослед: кора, па премачкајте фил, па поклопете со кора, па фил, кора, фил.
- Целата торта премачкајте ја со глазура од црно чоколадо или со фондан и украсете ја по желба со кикирики.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во