Рецепти
Солена торта со тиквички и пршута
Сочно и солено предјадење од пржени тиквички и модри патлиџани со пршута и павлака
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тиквичка(1 )
Модар патлиџан(2 )
Пршута(200 Грама)
Кисела павлака(400 Грама)
Рендан кашкавал(200 Грама)
Јајце(2 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Тиквичките и модрите патлиџани се мијат и се лупат, па се сечат на тркалца.
- Се валкаат во брашно, па во сад со матени јајца и се пржат во тава на загреано масло од двете страни.
- Вака похувани се редат во сад по следниот распоред – еден ред модри патлиџани, кои се премачкуваат со павлака, потоа листови пршута, па втор ред со тиквички и повторно павлака и пршута.
- Третиот слој се модри патлиџани, врз кои се премачкува павлака и се ренда кашкавал.
- Тортата се декорира по желба и се остава да отстои во фрижидер, а може и да се стави кратко во рерна да се потпече колку да се растопи кашкавалот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во