Рецепти
Солена торта со тиквички и пршута Ана Ѓорова

Сочно и солено предјадење од пржени тиквички и модри патлиџани со пршута и павлака

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Тиквичките и модрите патлиџани се мијат и се лупат, па се сечат на тркалца.
  2. Се валкаат во брашно, па во сад со матени јајца и се пржат во тава на загреано масло од двете страни.
  3. Вака похувани се редат во сад по следниот распоред – еден ред модри патлиџани, кои се премачкуваат со павлака, потоа листови пршута, па втор ред со тиквички и повторно павлака и пршута.
  4. Третиот слој се модри патлиџани, врз кои се премачкува павлака и се ренда кашкавал.
  5. Тортата се декорира по желба и се остава да отстои во фрижидер, а може и да се стави кратко во рерна да се потпече колку да се растопи кашкавалот.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: