Рецепти
Солени кифлички Ана Ѓорова

Кифличките на овој начин се многу меки и вкусни бидејќи тестото убаво се изработува

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец(1 коцка )

Масло(13 Супени лажици)

Јајце(2 )

Сол(2 Кафени лажици)

Вода(1/4 Чаша)

Млеко(1/4 Чаша)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Квасецот се меша со малку млака вода и со шеќер и се остава да стаса.
  2. Потоа се меша со сите останати состојки и се меси тесто. Млекото и водата треба да бидат стоплени.
  3. Тестото се меси многу, на масата се става масло и се меси додека убаво не се изедначи, подолго време.
  4. Тестото се тепа 50 пати (се удира од работната површина).
  5. Во вангличето се става масло, се поклопува и се остава да стасува 1 час.
  6. Потоа веднаш се прават топчиња.
  7. Со сукало се прави лента, се засекува на средина 3-4 рецки со нож и се виткаат кифлички.
  8. Во подмачкан плег се редат и се оставаат да стасаат.
  9. Потоа се премачкуваат со жолчка и со масло, а може по желба да се нароси сусам или ким.
  10. Врз кифличките се става по малку маргарин и се печат во загреана рерна на 250 степени околу 10-15 минути.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: