Рецепти
Солени кифлички Ана Ѓорова

Кифличките на овој начин се многу меки и вкусни бидејќи тестото убаво се изработува

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец(1 коцка )

Масло(13 Супени лажици)

Јајце(2 )

Сол(2 Кафени лажици)

Вода(1/4 Чаша)

Млеко(1/4 Чаша)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Квасецот се меша со малку млака вода и со шеќер и се остава да стаса.
  2. Потоа се меша со сите останати состојки и се меси тесто. Млекото и водата треба да бидат стоплени.
  3. Тестото се меси многу, на масата се става масло и се меси додека убаво не се изедначи, подолго време.
  4. Тестото се тепа 50 пати (се удира од работната површина).
  5. Во вангличето се става масло, се поклопува и се остава да стасува 1 час.
  6. Потоа веднаш се прават топчиња.
  7. Со сукало се прави лента, се засекува на средина 3-4 рецки со нож и се виткаат кифлички.
  8. Во подмачкан плег се редат и се оставаат да стасаат.
  9. Потоа се премачкуваат со жолчка и со масло, а може по желба да се нароси сусам или ким.
  10. Врз кифличките се става по малку маргарин и се печат во загреана рерна на 250 степени околу 10-15 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: