Рецепти
Солени кифлички
Кифличките на овој начин се многу меки и вкусни бидејќи тестото убаво се изработува
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Квасец(1 коцка )
Масло(13 Супени лажици)
Јајце(2 )
Сол(2 Кафени лажици)
Вода(1/4 Чаша)
Млеко(1/4 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Квасецот се меша со малку млака вода и со шеќер и се остава да стаса.
- Потоа се меша со сите останати состојки и се меси тесто. Млекото и водата треба да бидат стоплени.
- Тестото се меси многу, на масата се става масло и се меси додека убаво не се изедначи, подолго време.
- Тестото се тепа 50 пати (се удира од работната површина).
- Во вангличето се става масло, се поклопува и се остава да стасува 1 час.
- Потоа веднаш се прават топчиња.
- Со сукало се прави лента, се засекува на средина 3-4 рецки со нож и се виткаат кифлички.
- Во подмачкан плег се редат и се оставаат да стасаат.
- Потоа се премачкуваат со жолчка и со масло, а може по желба да се нароси сусам или ким.
- Врз кифличките се става по малку маргарин и се печат во загреана рерна на 250 степени околу 10-15 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во