Рецепти

Солени палачинки со печурки
Печени палачинки како совршена идеја за вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свежи шампињони(200 Грама)
Млеко(300 Грама)
Путер(100 Грама)
Јајце(5 )
Сол(0.5 Кафена лажица)
Бибер(0.5 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Скршете 3 јајца и одделете ги белките од жолчките. Белките ставете ги во сад за матење, а жолчките во поголем длабок сад.
- Жолчките матете ги со жица за матење и постепено додавајте го млекото и брашното додека смесата не ја добие потребната густина за палачинки. Ако е многу густа, разредете ја со малку вода.
- Белките матете ги со миксер и измешајте ги во садот.
- Во тава растопете путер и ставете ги исечканите шампињони, посолете ги и пржете додека не испари целата вода од нив.
- Во друга тава ставете путер и од смесата со брашното, пржете палачинки од двете страни на вообичаен начин.
- Во тавата со шампињоните додајте две јајца и непрекинато мешајте и пржете. Додајте и пармезан, па повторно мешајте и потоа тргнете настрана.
- Премачкајте керамичка тава со путер, а секоја палачинка премачкајте ја со филот од печурки, виткајте ја во ролат и ставете во тавата. Печете 15-тина минути на температура од 225 степени додека палачинките не заруменат. Врз готовите солени палачинки наросете рендан пармезан и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во