Рецепти
Сом во прелив од кромид и вино
Вкусен ручек од рибји филети во сос од бело вино и динстан кромид
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Филети од сом(1 Килограм)
Кромид(4 Главици)
Бело вино(2 Децилитри)
Брашно(200 Грама)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Филетите од сом одмрзнете ги, а потоа свиткајте ги во кујнска крпа за да се отстрани вишокот течност.
- Потоа исчете ја рибата на покрупни парчиња, зачинете по вкус, па извалкајте ги во мешавината од брашно и црвен пипер.
- Кромидот исечкајте го, потпржете го на масло да порумени, па ставете 2 децилитри вода и продолжете со динстање додека половина од течноста не изврие. Потоа додајте го белото вино и динстајте уште 10 минути.
- Намастете ја тепсијата и во неа истурете ја издинстаната смеса. Врз неа распоредете ги филетите од сом и печете ги во загреана рерна на 200 степени додека рибата омекне.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во