Рецепти
Сос од модар патлиџан
Може да го комбинирате на многу начини: како сос за тестенини, месо или како намаз со леб и солени печива
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Модар патлиџан(2 )
Лук(1 Чешне)
Рендан пармезан(2 Супени лажици)
Маслиново масло(30 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од минути 40 минути
- Модрите патлиџани измијте ги и исечете ги на половина по должина. Потоа ставете ги врз хартија за печење во огноотпорен сад, боцнете ги со виљушка и печете ги во рерна на 220 степени околу 30 минути.
- Откако ќе се испечат и ќе омекнат, издлабете ги со лажица и ставете ги во сад.
- Во блендер ставете ги модрите патлиџани и додајте го пармезанот, маслото, свежите листови босилек, сол, бибер и чешнето лук.
- Изблендирајте ја смесата за да добиете кремаст сос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во