Рецепти
Сос од модар патлиџан Ана Ѓорова

Може да го комбинирате на многу начини: како сос за тестенини, месо или како намаз со леб и солени печива

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од минути 40 минути

  1. Модрите патлиџани измијте ги и исечете ги на половина по должина. Потоа ставете ги врз хартија за печење во огноотпорен сад, боцнете ги со виљушка и печете ги во рерна на 220 степени околу 30 минути.
  2. Откако ќе се испечат и ќе омекнат, издлабете ги со лажица и ставете ги во сад.
  3. Во блендер ставете ги модрите патлиџани и додајте го пармезанот, маслото, свежите листови босилек, сол, бибер и чешнето лук.
  4. Изблендирајте ја смесата за да добиете кремаст сос.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: