Рецепти
Сос од сардини
Овој сос е одличен за секаков вид риба – пржена, печена или за крокети
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Путер(70 Грама)
Брашно(20 Грама)
Кромид(2 Главици)
Сенф(1 Супена лажица)
Бело вино(1 Чаша)
Бистра зеленчукова супа(неколку големи лажици )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 25 минути
- Кромидот исечкајте го ситно и пржете го малку во тава со 20 грама растопен путер. Додајте го виното, зачинете со сол и бибер и оставете да се впијат вкусовите околу 15-тина минути.
- Потоа оставете го да се олади кромидот, па изблендирајте го заедно со сардините, малку сол и сенф.
- Во помало тенџере на тивок оган ставете 50 грама путер, додајте го брашното и мешајте да се згусне смесата. Потоа полијте со топла супа и мешајте го сосот околу 5 минути.
- Во тенџерето со брашното додајте ја испасираната смеса од сардини и кромид и заедно мешајте уште неколку минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во