Рецепти

Спонзор торта
Богата торта за која малку ќе се помачите, но со сигурност ќе сакате да ја повторите
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ТешкоСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(21 )
Ореви(360 Грама)
Бисквити(10 )
Млеко(1 Литар)
Нишесте (пченкарен скроб)(10 Супени лажици)
Млечно чоколадо(100 Грама)
Маргарин(370 Грама)
Лешник(200 Грама)
Прашок за печиво(1 )
Брашно(9 Супени лажици)
Шеќер(51 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 120 минути
- Прв дел: 6 јајца се матат со 6 лажици шеќер, па се додаваат 6 лажици врела вода, 6 лажици брашно, 6 лажици мелени ореви и 1 прашок за печиво. Се пече во подмачкан плех.
- Втор дел: 10 белки се матат со 20 лажици шеќер, се додаваат 300 грама печени и толчени ореви и 5 лажици мелени бисквити. Се пече во подмачкан плех.
- Трет дел: 5 белки се матат со 10 лажици шеќер и 1 лажица оцет или лимон. Се пече во подмачкан плех.
- Фил: Се вари крем на пареа од 15 жолчки и 15 лажици шеќер во 1 литар млеко. Во него се додаваат 5 лажици густин и 3 лажици брашно. Кога ќе згусне, се додаваат и чоколадото, маргаринот и лешниците (печени и мелени).
- Тортата се формира на следниот начин: прв дел, фил, трет дел, фил, втор дел, фил и одозгора шлаг крем.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во