Рецепти
Суботичка тава
Рецепт од српската кујна
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Телешко месо(1 Килограм)
Кромид(250 Грама)
Модар патлиџан(2 )
Тиквичка(2 )
Бамја(10 )
Боранија(1 Шака)
Црвена бабура(3 )
Зелка(100 Грама)
Свеж магдонос(1 Китка)
Целер(2 Парчиња)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
Масло(2 Чаши)
Вода(1 Чаша)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 120 минути
- Модриот патлиџан исечете го на коцки и ставете го во еден сад.
- Во друг сад исечкајте го преостанатиот зеленчук, измешајте го и полијте го со чаша зејтин.
- Тавата за пржење потрудете се да биде длабока за да ви го собере целиот зеленчук. Тавата премачкајте ја со зејтин и во неа ставете ред модар патлиџан, потоа месото, ред зеленчук и така сè додека не ви се потроши целото.
- Преку тоа наливате 1 чаша масло и 1 чаша вода.
- Сето тоа се динста околу еден час и половина.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во