Рецепти
Суботичка тава Ана Ѓорова

Рецепт од српската кујна

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Телешко месо(1 Килограм)

Кромид(250 Грама)

Модар патлиџан(2 )

Тиквичка(2 )

Бамја(10 )

Боранија(1 Шака)

Црвена бабура(3 )

Зелка(100 Грама)

Келераба (дива зелка)(1 )

Свеж магдонос(1 Китка)

Целер(2 Парчиња)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

Масло(2 Чаши)

Вода(1 Чаша)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 120 минути

  1. Модриот патлиџан исечете го на коцки и ставете го во еден сад.
  2. Во друг сад исечкајте го преостанатиот зеленчук, измешајте го и полијте го со чаша зејтин.
  3. Тавата за пржење потрудете се да биде длабока за да ви го собере целиот зеленчук. Тавата премачкајте ја со зејтин и во неа ставете ред модар патлиџан, потоа месото, ред зеленчук и така сè додека не ви се потроши целото.
  4. Преку тоа наливате 1 чаша масло и 1 чаша вода.
  5. Сето тоа се динста околу еден час и половина.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: