Рецепти
Суфле со сирење и шунка
Познатото суфле потекнува од Франција, а овој вид е одличен предлог за лесна вечера или ужина
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Сирење(300 Грама)
Шунка(300 Грама)
Јајце(3 )
Путер(150 Грама)
Ананас во конзерва(200 Грама)
Брашно(200 Грама)
Свеж магдонос(1 Китка)
Млеко(0.5 Чаша)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- ФИЛ: ставете тенџере на оган, а во него половина од путерот да се растопи. Кога ќе се стопи путерот, додајте 2 лажици брашно и мешајте додека се пржи. Разредете со додавање на малку млеко (половина чаша, но не треба смесата да е многу ретка) и мешајте непрекинато со жица за матење. Тргнете од оган и оставете го тенџерето настрана.
- На даска за сечење се сече сирењето на коцки, се додава во тенџерето и се промешува со жицата. Истата постапка повторете ја со ананасот и со шунката.
- ТЕСТО: на оган ставете тенџере и додајте 200 милилитри вода. Додајте путер и посолете. Додајте го преостанатото брашно и мешајте непрекинато додека тестото не почне да се одделува од тенџерето.
- Во поголем длабок сад скршете 2 јајца и матете ги со жица за матење, а потоа со непрекинато мешање додајте ги во тенџерето со брашното и изрендајте сирење.
- Земете земјена тава и премачкајте ја внатрешноста со путер. Потоа ставете еден слој од претходно подготвеното тесто, а врз него од претходно подготвениот фил. Ставете ја тавата во рерна и печете 20тина минути на температура од 200°C.
- Откако суфлето ќе добие златно – румена боја, извадете го од рерна и декорирајте со магдонос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во