Рецепти
Свинска коленица во сенф и бело вино
Можеби ќе ви треба подолго време за печење на месото, меѓутоа маринирано на овој начин и со зеленчуков гарнир, е многу вкусно и сочно
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинска коленица(2 )
Бело вино(1 Чаша)
Сенф(за премачкување на колениците )
Масло(100 Милилитри)
Компир(500 Грама)
Морков(2-3 )
Маринирани шампињони(1 тегла )
Лук(3-4 Чешниња)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 4 часа
- Со сенфот се премачкуваат колениците, па се зачинуваат со сол, бибер и вегета.
- Така приготвените коленици се ставаат во огноотпорен сад, па се додаваат маслото и виното. Садот се затвора со капак и се става во загреана рерна на 200 степени. Колениците се печат 2 до 2,5 часа, со повремено превртување.
- Кога ќе бидат добро испечени колениците, во садот во кој се печеле и во истата маснотија се става зеленчукот исечкан на парчиња, па и тој се пече. Без капак, зеленчукот се пече околу 1 час.
- Колениците се сечат на парчиња и се сервираат со печениот зеленчук и со салата по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во